Direktlänk till inlägg 28 januari 2009

Finns det fortfarande en fungerande ledning på Jensen?

Av SKITSKOLOR - 28 januari 2009 23:01

Kritik över fördelningen av examinationstillfällen under hösten 2008 i en klass på Naturvetenskapsprogrammet, Jensen gymnasium Norra, Stockholm.

Finns det fortfarande en fungerande ledning på Jensen?


Denna klass har haft 40 stycken examinationer (prov och skriftliga inlämningsuppgifter) i endast fem kurser under hösten 2008. Bara under de två veckorna 50 och 51 genomfördes 11 examinationer med 3 examinationer samma dag flera dagar i rad. Detta är knappast rimligt! Det är i genomsnitt åtta examinationer per kurs under de fyra månader som hösten 2008 varat. Svenska A har 11 examinationer och Biologi A har 14. Periodvis har två till tre examinationer förekommit samma dag och flera dagar i rad, där inlämningsuppgifter kolliderat och stört inläsning till prov. Ingen fritid har funnits kvar att plugga Matematik A och Franska, för att uppnå MVG. Detta har naturligtvis ingenting med koncentrationsläsningen att göra, tvärtom! Utan koncentrationsläsning hade det varit värre! 

Genom koncentrationsläsningen så har eleverna, på Jensens Naturvetenskapsprogram, visserligen bara cirka hälften så många kurser att koncentrera sig på samtidigt jämfört andra skolor, men problemet är att kurserna går dubbelt så fort istället och är slut innan eleven hunnit förbättra sig och ett oöverklagbart betyg obarmhärtigt sätts. Mitt i denna stress så ställer Jensen dessutom till med ett kaos utan like så att allting kollapsar med ända upp till sex examinationer samma vecka flera vecor i rad, medan andra skolor har max två examinationer samma vecka. Det är en regel att endast två examinationer ska få förekomma samma vecka för att eleverna ska ha chans att hinna nå upp till MVG vid varje examination. Jensen struntar fullständigt i det. Hänsynslöst och kallsinnigt för Jensen tänker inte på hur eleverna mår med kollaps och magkatarr.

Jensen gymnasium Norra har därför ett betydligt lägre betygsgenomsnitt (vanligen omkring 14.0) i avgångsklasserna på Naturvetenskapsprogrammet än riket i övrigt, trots att eleverna har relativt höga intagningspoäng och högre intagningspoäng än övriga Jensenskolor i Stockholm, enligt utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Trots detta nådde endast 76 procent högskolebehörighet på Jensen Norra läsåret 2006/07. Läsåret innan var det endast 61 procent. Riksgenomsnittet var 95 procent. Stockholms utbildningsförvaltning säger rent ut i sin inspektionsrapport att just Naturvetenskapsprogrammet på Jensen Norra har kvalitetsproblem. En logisk slutsats är att även det ojämnt fördelade examinationsförfarandet torde spela en avgörande roll då eleverna aldrig hinner förbereda sig för MVG-nivå på prov och inlämningsuppgifter och lärarna inte hinner med att undervisa bra, när de ständigt examinerar istället.

Elever kollapsar och får magkatarr! Utbildningsförvaltningen skriver i sin rapport:
- Det förekommer relativt ofta att planeringen av olika skäl inte följs fullt ut, vilket enligt eleverna leder till perioder med onödigt mycket stress. Det är relativt vanligt att elever har sömnproblem och stressrelaterade symptom.
- Samtidigt finns det i vissa fall brister i detta ledarskap, brister som främst förmodligen beror på att många lärare har arbetat mycket kort tid som lärare,
säger utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Se mer i Rapport 2008-06-19 efter inspektion på Jensen Norra i maj 2008 från utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

En avhoppad elev på Jensen bekräftar på sin blogg att på Jensen får eleven slita lika mycket för ett G som andra gör för VG-MVG på andra skolor. Mycket arbete och ändå dåligt betygsgenomsnitt med andra ord.

Även skolverket har under flera år kritiserat Jensen i sina inspektionsrapporter, för att prov och inlämningsuppgifter kommer ryckigt och klumpvis samt kolliderar mellan kurserna med stora problem som följd för eleverna, men trots denna kritik så har Jensen fullständigt struntat och fortsätter som om ingenting har hänt, istället för att skolledningen tar tag i frågan och ser till att examinationerna sprids mer jämt över terminen.

För övrigt ska det räcka med att eleven uppvisar MVG-kvalitet en enda gång inom varje område i skolverkets kursplan, där så krävs, för att få MVG. Därför blir det onödigt och tjatigt med examinationer där eleven om och om igen ska visa MVG-kvalitet inom samma områden. Samma sak gäller på G och VG. Dessutom kan ju lärarna samläsa varandras examinationer istället för att varje lärare ska konstruera egna. För att få bedömningsunderlag till betyget i svenska så kan t ex andra ämnens uppgifter läsas av läraren i svenska.


Finns det fortfarande en fungerande ledning på Jensen???

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SKITSKOLOR - 3 mars 2009 22:49

Med en igenkännande suck tänker vi att intet är nytt under solen. En riktig skitskola känns alltid igen på lukten av entreprenörens psykopatiska vansinne! Är det inte så att man känner igen sig än idag! Vi tackar för den här fullträffen från en ga...

Av SKITSKOLOR - 28 februari 2009 19:45

Läs om dåliga skolor som Jensen gymnasium på metrobloggen SKITSKOLOR på http://www.metrobloggen.se/skitskolor ...

Av SKITSKOLOR - 28 februari 2009 19:18

  Jensen är den skola som satsar mest av skattebetalarnas skolpeng på vilseledande reklam och marknadsföring som skönmålar verksamheten, närmare en miljon på ett år.   Stockholms stad ger sedan sin kvalitetsutmärkelse till den som kan självförhärlig...

Av SKITSKOLOR - 23 februari 2009 19:36

  Ingen i klassen fick högre än VG på nationella provet i Matematik A, inte ens de som tidigare haft MVG sedan åttan, enligt skoledaren.   Jensen lovar guld och gröna skogar i sin orala och bedrägliga marknadsföring men när löftena inte hålls tar sko...

Av SKITSKOLOR - 2 februari 2009 20:27

  Under hösten 2008 fick Jensen Norra bokstavligt talat en folkstorm på sig från elever och föräldrar som var missnöjda med den dåliga undervisningen och kaoset i examinationerna.   Här presenteras de senaste inläggen i denna folkstorm som fick matte...

Ovido - Quiz & Flashcards